Violència
Sant Joan de Déu / Falla Arrancapins / 2022
edició / direcció / disseny / impressió
50 exemplars
Captaire, indigent, rodamon, transeünt. Paraules habituals en les nostres converses i en els mitjans de comunicació que reprodueixen i perpetuen estereotips. Construeixen un imaginari que culpabilitza a les persones sense llar de la seua situació i desvia l'atenció al fenomen, com a problema social i multicausal. Unes vegades el sensellarisme pot ser producte de males decisions, de falta de xarxa de suport o de patologies de salut mental. Unes altres, en molts casos, és un clar exemple d'un sistema que afavoreix la desigualtat i no garanteix l'accés als serveis més bàsics a les persones més vulnerables.
El retrat d'una persona que es troba en una situació de sense llar, moltes vegades correspon a un imaginari col·lectiu creat a partir d'estigmes i prejudicis. Reflecteix una realitat o simplement perpètua l'exclusió de qui són més vulnerables? Quina responsabilitat tenim com a societat de construir entre totes un món en el qual no siguen invisibles?.
_____________
El projecte editorial s'ha dividit en dues fases. En primer lloc, el disseny d'un fanzine desplegable per a la presentació del projecte. I en segon lloc, l'edició i disseny d'un llibret que recollia, d'una banda, una sèrie de reflexions i col·laboracions al voltant del projecte (Violència) i, per l'altre, la memòria de la falla i el seu procés (València). A partir d'aquest joc de paraules s'ordena la publicació segons dues direccions de lectura que es troben en un pòster just en el centre del llibre. Aquest pòster és l'esbós de la proposta i pot extraure's. Per al disseny s'ha utilitzat la tipografia desenvolupada per l'artista Reis Pe i el contrast entre elements lliures/ordenats i blans/durs així com entre colors rosa/blanc i negre.
Texts
Gil-Manuel Hernández (Falla Arrancapins), PAH (Plataforma de Afectadas por la Hipoteca), Verónica Francés, MSF (Médicos sin Fronteras), Andreu Esteban
Fotografies
Germán Caballero
Póster
Fausto Furioso
Video
Raquel Cambralla
ISBN
978-84-122933-5-7