Des del casal: creativitat i disseny fallers
Museu Faller / Ajuntament de València / Festes de València / WDC 2022
comissariat / disseny
Entre la innovació i la tradició, com a substantius tantes vegades en constant conflicte, les Falles ofereixen una infinitat de possibilitats creatives per al disseny des de diversos àmbits. D’antuvi les comissions han contribuït a la forja d’una identitat pròpia i han recorregut a escuts, mascotes i símbols que, en casos singulars i distintius dels temps recents, han acabat empeltant-se de modernitat. També, han construït, habilitat o decorat espais de reunió per fer-los confortables i funcionals respecte de les seues necessitats; han desenvolupat estratègies de màrqueting per vendre productes amb què finançar la festa; han recorregut a la publicitat per contribuir a la difusió de les seues activitats; han fet ús de la il·lustració gràfica i de recursos tipogràfics en les seues publicacions i han posat la moda, el disseny de vestuari, la luminotècnia o l’escenografia al servei dels cadafals o de les propostes escèniques que han produït, construït o sufragat. Totes aquestes realitats, que demanen una component de disseny per a resoldre un problema, naixen des del propi espai de reunió fallera que és el casal. Els casals constitueixen una xarxa d’espais d’assemblea, organització i celebració que generen barri i comunitat i ho poden fer aplicant o sol·licitant creativitat i disseny per a quantes activitats, productes i serveis generen, per tal de no exhaurir la capacitat de reinvenció que ha de mantenir la festa fallera.
Així, “Des del casal: creativitat i disseny fallers” és un treball expositiu i d’investigació que es desenvolupa durant l’any en què València és Capital Mundial del Disseny i que persegueix l’objectiu de potenciar i evidenciar l’exercici de la creativitat existent o desitjable des de qualssevol de les possibles realitats que ofereix la plataforma de les Falles, sense recórrer, en aquesta ocasió, al disseny referit a la concepció o execució de cadafals, per haver sigut ja prèviament objecte d’estudi en altres investigacions. I és que, mentre les Falles generen un ampli espectre de mercat per a dissenyadors i dissenyadores de diferents especialitats, bé siguen novells o experts, contribueixen a la forja de la identitat del poble valencià. I ho fan permetent, des de l’associacionisme festiu, un contacte i promoció directes del disseny per i amb les persones.
El present treball recull només alguns dels exemples més significatius de disseny en aquestes diferents realitats, adaptant-se als mitjans i recursos que ofereix l’espai expositiu “Josep Alarte” del Museu Faller de València. Al llarg de les seues tres sales, voltades i sensiblement quadrades, es divideixen i estructuren els apartats de la present investigació, que exposen una variada sèrie d’objectes de disseny ressenyable. Tots ells apareixen inventariats i registrats en el present catàleg, amb la voluntat de conformar un cos de referències funcional i un espai per a la inspiració i el compartiment d’idees que potencien la promoció del disseny des del casal.
SALA 1
1A. El disseny a l’espai de treball i de convivència
1B. Mascotes amb estil propi
SALA 2
2A. Mitjans de recaptació: aspecte material i gràfic
2B. Criteris visuals de comunicació
2C. Innovació i moda al servei dels ninots de falla
SALA 3
3A. El disseny publicitari
3B. Disseny i arts escèniques falleres
3C. El llibret de falla
Comissariat
Vicent Borrego
Ricardo Ruíz
Coordinació des del Museu
Gil-Manuel Hernàndez Martí
Vicenta Expósito
Fotografies
Ricardo Ruíz
Disseny gràfic
En col·laboració amb Irene Usero
Disseny editorial
En col·laboració amb LaGráfica
ISBN
978-84-9089-475-0
El projecte exposava i inventariava multitud d'objectes de diferent naturalesa i època, però sempre dissenyats per professionals en el si de les comissions falleres.
“Totes estes realitats, que demanen una component de disseny per a resoldre un problema, naixen des del mateix espai de reunió fallera que és el casal. Així, estos enclavaments constitueixen una xarxa d’espais d’assemblea i celebració que generen barri i comunitat, i ho poden fer aplicant o sol·licitant creativitat i disseny, per tal de no esgotar la capacitat de reinvenció que ha de mantindre la festa fallera” Carlos Galiana_Regidor de Cultura Festival de l’Ajuntament de València
“Este catálogo es un ejemplo muy completo y trabajado de todo ese diseño que las comisiones editan año tras año. Recogerlo en una publicación tan sencilla de entender visualmente proyecta esa relación tan potente que existe entre fallas y diseño” Miguel Arraiz_Arquitecte i director de projectes de Valencia Capital Mundial del Disseny 2022