El llibret de falla. Una oportunitat cultural
IVAM / Generalitat valenciana / WDC 2022
comissariat / disseny / producció
L’Antiga Biblioteca d’Alexandria va ser, en la seua època, la més gran del món. S’estima que va ser fundada al començament del segle III a. de C. Va nàixer sota la idea, ambiciosa, de fundar una ciutat que continguera el saber universal, acollint tota cultura i creença. D’aquesta manera, pretenia recollir totes les obres de l’enginy humà, que havien de ser incloses en una sort d’antologia immortal per a la posteritat. El seu tràgic final, fruit de les flames i de nombrosos desastres, va fer que només es conservaren alguns pergamins acollits en els refugis de la gent corrent, que va tindre al seu recapte protegir-los de la persecució de les autoritats i dels conqueridors.
En centralitzar la cultura en un lloc, resta el que en ell esdevé, el coneixement adquirit. El temps enfront del llibre. Però ni la biblioteca és necessàriament un magatzem de-limitat de llibres, ni el foc és inevitablement un fenomen destructor. La biblioteca pot ser tota una ciutat, igual que el foc pot ser una excusa per a construir.
A València, el foc ens reuneix entorn de la construcció efímera de les coses noves; de l’insòlit i el sorprenent. Construïm les falles, un museu efímer que ens obliga i ens exigeix eixir al carrer, fent de l’impossible, allò quotidià. Descentralitzem el saber, l’estenem a cada barri, a cada cantonada. I editem publicacions entorn de les nostres escultures, que després del pas de les flames ens parlen de la nostra pròpia història, la que queda registrada en els llibrets de falla: la nostra biblioteca a escala de ciutat.
Doncs bé, també i com en aquella vella llegenda d’Alexandria, a València, la gent corrent guardem a les prestatgeries de les nostres cases els nostres manuscrits, resguardats del foc que ens va fer construir-los. Cada exemplar, de cada falla, en cada llar: sobre una prestatgeria o en un calaix, nou o trencat, llegit o per llegir… Com una gran biblioteca que s’estén per totes les comarques.
Així, amb l’objectiu de donar a conèixer aquest ric patrimoni que jau amagat respecte d’altres creacions falleres, però d’innegable valor cultural i lingüístic, hem volgut recollir de totes eixes cases i calaixos repartides per la ciutat, i també de diferents casals, llibrets de distintes persones, i fer una biblioteca temporal i mòbil tractant cada llibret de falla com una joia, amb el seu espai propi d’estudi. Cada un d’estos espais és un racó íntim, per a descobrir eixa mescla de reflexions i també de records de l’imaginari col·lectiu en diferents èpoques històriques. A la fi, hem entès el llibret de falla com un gènere literari genuïnament local: un espai d’expressió lliure que dóna cabuda a poetes, escriptores, il·lustradores, fotògrafs... i que, sobretot, naix directament d’associacions de barri i, per tant, està realment arrelat al nostre territori. No obstant això, cal dir que en aquesta xicoteta biblioteca, només hi ha una selecció de llibrets totalment subjectiva, però que ens explica una mica del que s’ha fet i el que estan fent ara mateix valencians i valencianes treballant junts.
Coordinació des del museu
Sandra Moros
Fusteria
Raúl Garbayo
Fotografies
IVAM, Sergio Santoro, Nerea Coll, Ricardo Ruíz
El projecte inclou el comissariat de les peces que formen part d'aquesta biblioteca temporal, així com el disseny de l'espai arquitectònic que conforma el moble cronològic i modular que resol funcionalment el concepte expositiu, capaç d'adaptar-se a diferents formes, en relació amb l'espai on s'ubica, que en primer lloc és el vestíbul de l'IVAM.
També s'han dissenyat la gràfica del projecte i el fulletó explicatiu, que inclou els plànols de la biblioteca i el llistat de l'arxiu de llibres i objectes seleccionats.
El comissariat inclou la digitalització, registre i arxiu del material que ha format part de la investigació, que ha estat classificat i resumit. A la biblioteca es podien consultar tots llibrets.
Per a l'obertura al públic de la biblioteca, es va organitzar una taula rodona al saló d'actes del museu, amb la intervenció de professionals que treballen el llibret de falla des de diferents perspectives.
Per desenvolupar el projecte es van elaborar també diferents documents de treball: esbossos a mà de les primeres idees, imatges renderitzades, plànols tècnics i constructius, etcètera.
Desde el primer Adán que vio la noche
Y el día y la figura de su mano,
Fabularon los hombres y fijaron
En piedra o en metal o en pergamino
Cuanto ciñe la tierra o plasma el sueño.
Aquí está su labor: la Biblioteca.
Dicen que los volúmenes que abarca
Dejan atrás la cifra de los astros
O de la arena del desierto. El hombre
Que quisiera agotarla perdería
La razón y los ojos temerarios.
Aquí la gran memoria de los siglos
Que fueron, las espadas y los héroes.
[…] Declaran los infieles que si ardiera,
Ardería la historia. Se equivocan.
Las vigilias humanas engendraron
Los infinitos libros. Si de todos
No quedara uno solo, volverían
A engendrar cada hoja y cada línea,
Cada trabajo y cada amor de Hércules,
Cada lección de cada manuscrito.
[…]
Extracte del poema “Alejandría, 641 a.D.” de Jorge Luis Borges.
“Es un elemento fundamental que está presente desde sus orígenes puesto que siempre ha habido un libro que hacía “l’explicació de la falla”. Al mismo tiempo, se pretende reivindicar su valor como documento que deja constancia escrita de la historia de la ciudad de València a través de sus fiestas más populares.” Nuria Enguita_Directora del IVAM
“Interessantíssima l''exposició inaugurada hui en el IVAM que ens presenta els llibrets de les Falles com una oportunitat cultural. Una invitació a bussejar per la història i el present d'un producte editorial singular que ajuda a entendre la festa fallera i la societat valenciana. L'enhorabona al seu comissari, Ricardo Ruíz, per un magnífic resultat.” Josep Lluis Marín_Cap de secció del patrimoni festiu al Ajuntamient de València
“Acabamos de salir de la exposición, nos hemos tirado toda la tarde y nos ha encantado, y eso que íbamos con un montón de prejuicios. Y el montaje precioso, enhorabuena.” Arturo Sanz_Arquitecte
Exposició 02_Fira internacional del Llibre de Frankfurt
19-10-2022 | 23-10-2022
World Design Capital Valencia 2022 / Generalitat valenciana / IVAM
direcció / disseny / producció